Közérthetően és őszintén az agilis módszertanokról

Agile blog

Agile és Lean

2016. február 03. - Bodó Árpád Zsolt

Közismert tény, hogy az agilitás Lean gyökerekkel rendelkezik. Sajnos azonban a kölcsönvett Lean alapelvek csak implicit kerültek beemelésre a módszertanba, eredeti formájuk elveszett. Emiatt lehet az, hogy úgy látjuk, a Lean a legtöbb esetben nem kap elég hangsúlyt és tudatos fókuszt agilis átállás / bevezetés során.

Leginkább a következő esetekben szokott felmerülni a Lean:

  • amikor egy csapat rájön, hogy a Scrum nem megfelelő módszertan nekik, ezért elkezdenek Kanbanozni (“Lean Kanban”)
  • amikor a szervezetben felmerül az igény, hogy az agilitás kezdjen el az IT-n túl is terjedni a szervezetben (“Lean Software Development”, pl.: value stream mapping, silóbontás)
  • olyan skálázási módszertan bevezetésekor, ami készítői szerint Lean technikákat használ (pl.: SAFe)
  • vagy teljesen függetlenül az IT-től, amikor például egy bank szeretné a folyamatait optimalizálni.

Természetesen mind a négy helyzetben lehet érték. Még több értéket kaphatunk azonban a módszertantól, ha rögtön az elejétől kezdve tudatosan kimondjuk és követjük a Lean alapelveket is. A Lean központi gondolata, hogy a szervezet célja maximális értéket teremteni és szállítani az ügyfeleinek, miközben a folyamatokban lévő veszteséget, felesleget (waste) minimálisra csökkenti, úgy, hogy ezalatt egy öntanuló-önfejlesztő céges kultúrát épít fel és tart meg.

Az értékteremtés megjelenik az Agile Manifesto első alapelvében: “Our highest priority is to satisfy the customer through early and continuous delivery of valuable software”.
Az önfejlesztés pedig az utolsóban: “At regular intervals, the team reflects on how to become more effective, then tunes and adjusts its behavior accordingly”.
A veszteségminimalizálás kapja a legkisebb hangsúlyt. A Scrum - ha jól implementáljuk - nagyon erős abban, hogy a termékfejlesztés legnagyobb potenciális veszteségét kiküszöböljük, mégpedig azt, hogy olyan terméket fejlesztünk, ami utána nem kell senkinek. Erről szól a rendszeres szállítás és feedback.

Mindhárom pont tovább erősíthető azonban a tudatosság növelésével, Lean technikák beemelésével. Ezért is működünk együtt az IdeaLean Consultinggal, amely a szolgáltató cégek Lean tanácsadójaként az agilis bevezetési projekteket is segíti. Mindák Ildikó közérthető, közvetlen hangvételű Lean blogját szeretnénk ajánlani nektek: idealean.blog.hu. Jó olvasást! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://agile.blog.hu/api/trackback/id/tr598329926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása