Közérthetően és őszintén az agilis módszertanokról

Agile blog

Motiváció 3.0

2016. május 25. - Bodó Árpád Zsolt

A “Csapatmorál az agilitásban” postunkra érkezett kommentben kaptunk egy kritikát, amiért a morál tárgyalásánál megemlítettük a fizetésemelés kérdését.

A kritika jogos, valóban nem a pénzről szól a motiválás, mi mégis szándékosan utaltunk rá, ugyanis az a tapasztalatunk, hogy nem lehet morál és motiváció témában figyelmen kívül hagyni az anyagi kérdéseket. Egyrészt azért, mert ma is sokan gondolkodnak úgy, hogy ha motiválni kell, adjunk pénzt az embernek, másrészt azért, mert akik pedig felismerték az egyéb motivátorokat, abba a csapdába eshetnek, hogy nem veszik elég komolyan a pénz kérdését. Ahogy a Motiváció 3.0 elméletéről híres Dan Pink mondja, a megfejtés: “take the problem of money off the table”. Természetesen amíg azon kell aggódnia a dolgozónak, miből fogja etetni a gyermekeit és tudja-e fizetni a lakáshitelét, akármennyire álomszerű minden más körülmény, ő nem lesz motivált. Meg kell találni a megfelelő szintet, és utána anyagi jutalmazás helyett más motivátorokat keresni. Nem is motivátorok ezek - bizonyos helyzetekben nem lehet kívülről motiválni -, hanem csak feltételek, amiket ha megteremtünk, akkor beindulhat a belső motiváció.

A belső és külső motiváció közötti különbségről, a belső motivációhoz szükséges feltételekről és a mögöttes kutatásról az alábbi videót ajánljuk figyelmetekbe:

A bejegyzés trackback címe:

https://agile.blog.hu/api/trackback/id/tr648744132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása