Közérthetően és őszintén az agilis módszertanokról

Agile blog

Maximalizáljuk a kihasználtságot

Avagy hogyan ne csináljunk semmi értelmeset

2023. február 28. - Bodó Árpád Zsolt

Írta: Erényi Gábor, Sprint Consulting

Sokszor tapasztalom, hogy a csapatok úgy tervezik a sprintjeiket, hogy gondosan, patikamérlegen kiszámolják, hogy ki hány órát fog ráérni, majd a legsürgősebb elemek beválogatása után a maradék kapacitást a kisebb, kevésbé fontos feladatokkal töltik fel valahonnan a backlog mélyéről.

Ezáltal sikeresen maximalizálják a csapat kihasználtságát. Remek taktika, ugye?

Hát nem.

Ez a taktika biztosítja ugyanis, hogy (kis túlzással) soha semmi hasznos ne készüljön el.

Mi fog ugyanis történni? Tegyük fel, hogy a nagy, fontos feladatokkal nem megy minden simán. Előfordulhat ez? Csak úgy az esetek 99.9%-ban. A csapat rádöbben, hogy elakadt, a feladatot lehet, hogy nem tudják elvégezni a sprint végére. Valamit mégiscsak fel kellene mutatni azonban, az nem megy, hogy semmi eredmény nincs a review-n. Hálisten ott vannak az apróbb feladatok! Azok rövidek, könnyűek! Nosza, essünk nekik, máris lesz mit demózni! Itt a bizonyíték, hogy mi istenbizony dógoztunk!

A nagy feladatok meg átkerülnek a következő sprintre, ahol aztán ez a jelenség pontról pontra megismétlődik.

Fel tudnak mutatni valamit minden sprint végén? Igen!

Ki van használva a csapat kapacitása? De még mennyire!

Lesz értelme? Nem!

A csapat fullra kitervezése helyett próbáljatok meg inkább fókuszálni, keveset vállalni, de azt vigyétek végig! A fontosság vezéreljen, ne az erőforrás-kihasználtság. A számítógépetekkel sem úgy dolgoztok remélem, hogy ha a Task Manager szerint a CPU teljesítménye nincs legalább 95%-on, akkor gyorsan elindítotok még egy-két appot, mondván van még szabad kapacitás. Nem lenne túl bölcs dolog, ugye?

A bejegyzés trackback címe:

https://agile.blog.hu/api/trackback/id/tr3218060678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása